Draagbare vochtmeters voor granen en gewassen

4 artikel(en)

per pagina

Van laag naar hoog sorteren

4 artikel(en)

per pagina

Van laag naar hoog sorteren

Graan vochtmeting op het land

Vocht meten in graan is een secuur karwei. Een nauwkeurige graanvochtmeting vraagt niet alleen goede apparatuur, maar ook een goede voorbereiding. Dit laatste wil er in de praktijk nog wel eens bij inschieten. Met onderstaande tips zorgt u voor een goede vochtbepaling.

 

Selecteer de juiste ijklijn voor uw vochmeting

Wellicht een open deur; maar in de praktijk worden hierdoor nog wel eens fouten gemaakt. Vooral de moderne, digitale meters hebben nogal wat instelmogelijkheden; soms wel voor 16 verschillende zaadsoorten. Ook de vullingsgraad van de meetkamer en de manier van vullen luistert soms zeer nauw. Trek dit van tevoren na.

 

Vochtmeting uitvoeren als dauwvorming is verdwenen

Voor een nauwkeurige vochtmeting moet de dauw van het land zijn. De bast van het zaad is anders wat natter dan de kern. In de praktijk kan dit gauw een meetafwijking van een half tot een heel procent opleveren. Wie zeker wil zijn kan het best vanaf 10 uur ’s morgens meten.

 

Meet het vochtpercentage van 3 a 4 verschillende monsters

Voor een goed beeld van het vochtgehalte is het raadzaam om 3 a 4 monsters op verschillende plaatsen te nemen. Bereken hiervan het gemiddelde (bij digitale meters gaat dit automatisch). Gebruik droge en schone handschoenen bij de monsterneming; transpiratievocht kan de meting negatief beïnvloeden.

 

Reinig uw vochtmeter

Voor en na een vochtmeting moet de meetkamer goed gereinigd worden. Doe dit uiterst voorzichtig, want in de meetkamer zit vaak zeer gevoelige meetsensoren. Raak ze in ieder geval nooit aan! Gebruik voor het schoonmaken een licht doekje of kwastje. De meeste vochtmeters hebben een meetkamer die vrij moet kunnen bewegen. Hierdoor bestaat de kans dat er kleine verontreinigingen tussen komen. Controleer het apparaat hier regelmatig op.

 

Temperatuurcorrectie

Voor een juist meting moet het instrument en het monster zoveel mogelijk dezelfde temperatuur hebben. Heeft de vochtmeter een automatische temperatuurcorrectie, dan zijn er geen aanvullende maatregelen nodig. Laat het monster wel lang genoeg in de meetkamer zitten totdat de schaal niet meer verandert! Heeft het apparaat geen automatische temperatuurcorrectie? Zet het dan samen met het monster een halve dag in dezelfde ruimte. Hierdoor nemen ze beide dezelfde temperatuur aan.

 

Niet in de zon

Laat graanvochtmeters niet in de directe zon of in een hete cabine liggen. Dit kan de nauwkeurigheid van de meting nadelig beïnvloeden. De vochtmeter en het monster moeten bij meting ongeveer dezelfde temperatuur hebben.

terug naar top